Nestling in a beautiful Tuscan valley in the hills above Lucca, this house is located in the midst of olive groves and vineyards. It benefits from panoramic views, with the stunning Apennine mountains providing a dramatic backdrop.
The design brief was to create a large holiday home. This was achieved by partial demolition of two attached houses and a connected barn, followed by the rebuilding of these forms whilst retaining three of the main stone walls.
Another important requirement was to ensure that the design of the house integrated seamlessly in to the beautiful Tuscan landscape. The use of natural stone, vertical timber panels and traditional building forms with modern detailing, such as a structural glass link to connect the two buildings, has helped realise this ambition.
This glass link is used as a large formal dining area and sits between the living room,mezzanine library space and the three storey main house.
Seven bedrooms, all with en-suites, provide accommodation for up to 14 people. An open plan kitchen and dining area, with a connecting snug add to the spacious feel.
The property also includes an underground garage, a swimming pool, tennis court and boules area.
The brief also required the house to be totally energy self sufficient. To this end, a large bank of photo voltac panels, solar panels and a geo thermal heat recovery system are integrated in the design. The sewage system is eco friendly and all the surface water is retained for use in the landscaped gardens making this a house a perfect example of “green” living.
The large garden area has been designed by our Landscape Architect.