Sitting on a beautiful hill to the south west of Lucca, this house is surrounded by terraced slopes of olive groves and has an expanse of natural forest to the rear. Stunning views over the plain towards Monte Carlo can be appreciated from the large glazed windows of the living room and master bedroom. The first floor terraces have commanding views of the surrounding country side.
The brief on this project was to retain part of the existing stone building, stable and court yard, and to construct a new villa complete with an underground car park, swimming pool, terraces and gardens.
As with other projects in the area, the brief required the new design to fit in perfectly with the unmistakable Tuscan landscape. The area itself is a protected architectural zone, so every last detail had to comply with the strictly controlled “Bel Arte” regulations.
This is reflected in a discerning mixture of traditional and modern details, together with some inspired ideas. One such idea was the creation of an elevated terrace and the infinity pool, with panoramic views across the plain below, by cutting the swimming pool and underground garage into the terraced olive groves.
From extensive research using old Land Registry maps and the excavation of old foundations, it was discovered that there had been additional buildings on the site in the past. Planning permission was obtained for a small guesthouse on the footprint of an old ruin which had previous stood in the garden.
The resulting design solution creates a bright, spacious, functional family home that retains the traditional design elements of Tuscany.