The design brief for this small, rustic house situated in the mountains above Barga, was to renovate the existing house and incorporate the adjoining barn and cantina underneath, to create one large luxury residence.
Planning permission had already been obtained for a two storey terrace and pergola which were built using natural stone and chestnut timber – both finely detailed to complement the stunning surroundings.
The existing stone walls were cleaned and re-grouted and a beautiful oak timber floor was laid complete with under floor heating. The interior creates an idyllic, warm and cosy atmosphere, the perfect place to relax in the Tuscan hills.
Part of the brief was a request for all construction work to be as green as possible. To this end existing timber trusses and roof structure were retained, and the ceiling was reconstructed using salvaged chestnut timber planks.
To continue with the “green” theme, there are photo voltac and solar panels on the roof to ensure the building is self sustaining in energy.
As the property is surrounded by natural forest, it seemed logical to install a timber burning boiler and two internal timber stoves.
A swimming pool and underground plant room were designed to integrate seamlessly into the sloping garden, which has magnificent views out over the valley below and to the breathtaking Apennine mountains behind.
To complete the project, the sloping garden was landscaped creating a stone bridge from the house across the slope to the pool beyond.